Skip to content
Insider Realty, powered by AXEN Realty
Talk to ZarkoCall

Illustrative image

Selling Strategy

What Does Vista's ADU Fee Waiver Mean for a Buyer?

Vista's ADU fee waiver uses a recorded 10-year covenant. Learn what buyers should request and what the City does not explain about a later sale.

You’re considering a Vista property with an accessory dwelling unit, or you own one and may sell. The important question is not simply whether some fees were waived. It is whether the owner entered Vista’s fee waiver program and recorded a 10-year agreement with continuing occupancy, certification, and lease-document requirements.

A recorded agreement deserves attention before a purchase, sale, or new tenancy. The City of Vista’s program pages do not explain exactly what happens to the agreement when the property changes hands. A buyer should obtain the document and ask the City’s Housing Division how the remaining term works.

This is general information and not legal advice.

What does Vista’s ADU fee waiver cover?

Vista’s program allows certain development impact fees to be waived when the owner accepts the City’s stated conditions.

The City of Vista says it adopted Ordinance No. 2019-11 on August 13, 2019, amending Chapter 18.31 of the Vista Municipal Code to provide for certain fees to be waived in the development of accessory dwelling units. The City’s program pages are the source here; the text of Chapter 18.31 itself was not reviewed.

There is also an automatic fee rule to distinguish from the local program. According to the City, many fees for ADUs smaller than 750 square feet are waived automatically under SB 13, which took effect January 1, 2020. An owner should contact the Building Division at 760.639.6108 to ask whether development impact fees are waived automatically or whether the ADU may qualify for Vista’s fee waiver program.

The City’s program packet lists estimated fees that may be waived, but no fee amount is stated here because that packet was not reviewed. Start with Insider’s guide to California ADU rules if you need broader context before focusing on Vista’s local process.

C. asked us whether Vista’s ADU fee waiver meant she could build an accessory unit without paying any city-related charges. She had already reduced her project budget by every permit and utility cost. We reviewed which fees qualified, the conditions of the waiver and its timing before recalculating what she would actually need.

What conditions come with the waiver?

The waiver requires qualifying occupancy for the first 10 years after the ADU receives its certificate of occupancy, along with a recorded regulatory agreement.

The City’s Accessory Dwelling Unit Fee Waiver Program describes two ways a household can qualify. The occupant may be a lower-income household with gross income at or below the lower-income limit the City sets from the San Diego County median, adjusted for household size. The occupant may instead be a family member or caregiver who provides regular care to an owner or occupant of the primary unit who needs that care.

The owner must execute and record a regulatory agreement in a form approved by the City Attorney. The City’s page says the regulatory agreement is to “assure compliance with this paragraph” and any rules needed for the unit to count toward Vista’s regional housing needs assessment.

These conditions are specific to the waived development impact fees described by the program. The pages do not state general rent rules for every Vista ADU.

What document is recorded against the property?

The document is the “Covenant Agreement Restricting Occupancy and Rents for an Accessory Dwelling Unit.”

The City says ADU owners must execute the covenant and provide it to the City for recording immediately after submitting plans.

Vista’s program instructions tell the applicant to provide a Deed of Trust showing the primary property address and legal owner name or names. The Housing Division then sends the agreement for signature. The applicant has the document notarized, after which the Housing Division records it and the applicant pays the recording fees. The instructions describe those recording fees as approximately $52.

City Hall offers notary service at $15 per signature. The City Clerk’s Office takes appointments at 760.639.6125. Those are agency-published figures and contact details for the program process.

Does the covenant transfer to a buyer?

The City’s program pages do not say whether the covenant transfers to a buyer or can be released when the property is sold.

They do say that the agreement is recorded against the property. That makes the recorded document part of the buyer’s due diligence, but it does not answer the legal effect of a transfer. Do not assume that a sale ends the agreement. Do not assume that the next owner is bound in a particular way without confirming the actual terms and the City’s position.

As of November 4, 2026, the program pages remain live on the City website, but it is uncertain whether every program term has remained unchanged since the 2019 ordinance. A buyer or seller should request the recorded covenant, identify the certificate of occupancy date, and contact the Housing Division at 760.639.6191 to ask how any remaining term works after a sale.

What paperwork continues during the 10-year term?

The owner must submit an Occupancy Certification Form at the start and again every year on the agreement anniversary date.

That form is Exhibit B of the Covenant Agreement. If the ADU is rented on a low-income basis, the tenant provides two approved forms of income verification with the certification. If the unit is rented on a caregiver basis, the tenant completes a Live-In Aide Verification form.

Lease paperwork has its own deadline. Exhibit C contains an Addendum to the Lease. The owner must provide that addendum to the Housing Division within 30 days after signing any lease during the 10-year covenant term.

The City’s pages do not provide the rent limits or penalties for non-compliance. Those details should not be inferred from the summary instructions. Questions and documents can be directed to the City of Vista Housing Division, 200 Civic Center Drive, Vista.

How could this affect a purchase or sale?

It could affect the documents and confirmations a buyer, seller, or investor needs before treating the ADU as unrestricted.

A seller should locate the covenant, the ADU certificate of occupancy, prior annual certification records, and any lease addendum submitted during the covenant term. A buyer should compare those records with the City’s instructions and ask the Housing Division about the remaining term. If a new lease is contemplated, the 30-day delivery requirement for the lease addendum should be checked before documents are finalized.

Where should you verify the current status?

Verify the current status with the City divisions that administer the ADU and fee waiver process.

The Building Division, at 760.639.6108, can address whether development impact fees are automatically waived or whether the property may be eligible for the program. The Housing Division, at 760.639.6191, handles the fee waiver program and its agreement process. The City’s Program Instructions say staff will walk ADU owners through every step.

For broader local coverage outside the City’s instructions, The Coast News covers Vista. If the property may also be used for short stays, see Insider’s guide to Vista short-term rental rules.

The short version

Vista’s ADU fee waiver can come with a recorded agreement requiring eligible occupancy during the first 10 years after the certificate of occupancy.

The owner must provide an initial and annual Occupancy Certification Form. A low-income tenancy requires two approved forms of income verification, while caregiver occupancy requires a Live-In Aide Verification form. Any lease signed during the covenant term also requires the program’s lease addendum to reach the Housing Division within 30 days.

The City does not state what happens to the covenant when the property is sold. Get the recorded agreement, confirm the certificate of occupancy date, and ask the Housing Division how the remaining term works before relying on the ADU’s expected use.

To place the ADU and its recorded conditions in the property’s broader pricing picture, start with the home value tool.

Common questions

Does Vista automatically waive fees for every ADU?

No. Many fees for ADUs under 750 square feet are waived automatically under SB 13, while Vista's separate program waives certain development impact fees when its conditions are met.

How long does Vista's ADU fee waiver covenant last?

The occupancy condition applies during the first 10 years after the ADU's certificate of occupancy is issued.

Does Vista say that the covenant binds a buyer after a sale?

The City's program pages say the agreement is recorded against the property, but they do not explain what happens when the property is sold during the 10-year term.

What must an owner submit each year?

The owner must complete and return the Occupancy Certification Form to the Housing Division initially and annually on the agreement anniversary date.

Request the Vista File

Curated insights, local updates and the guides the Insider desk can share with you.

Private request. No automatic email is sent.