Skip to content
Insider Realty, powered by AXEN Realty
Talk to ZarkoCall

Illustrative image

Selling Strategy

Does Cathedral City require air conditioning in homes and rentals?

Cathedral City's air conditioning rule covers existing homes and rentals. Learn the 80-degree standard and other local rules buyers and owners can check.

Air conditioning is a local code requirement for Cathedral City homes and rentals. The city’s Property Maintenance Code requires dwellings to have equipment capable of keeping all habitable rooms at a maximum of 80 degrees Fahrenheit. Rental owners and operators must supply air conditioning at all times.

This is general information, not legal or tax advice.

The requirement reaches existing homes. Buying an older property doesn’t put it outside the rule, and the sources do not establish that every existing home complies. For a specific property, ask the Building and Safety Division.

What does the air conditioning rule require?

The rule requires air conditioning capable of maintaining a maximum temperature of 80 degrees Fahrenheit in all habitable rooms.

Cathedral City Municipal Code section 8.20.020 contains the Property Maintenance Code amendments. Its residential occupancy provision requires dwellings to have air conditioning facilities at all times. Because this code governs the maintenance of existing buildings, the requirement applies beyond new construction.

The distinction is equipment capability. The provision does not say that you must operate the system at a particular thermostat setting.

When reviewing a home, focus on whether its air conditioning can meet the stated standard throughout the habitable rooms. The presence of equipment alone doesn’t answer that question. The sources provide no verified inspection process, enforcement timetable or penalty amount for this requirement.

What changes when you rent out the property?

Renting out the property brings an express obligation to supply air conditioning at all times.

The rental provision covers every owner and operator who rents, leases or lets one or more dwelling units or sleeping units. It uses the same maximum temperature of 80 degrees Fahrenheit in all habitable rooms.

That language matters if you’re evaluating a property as a rental. The requirement concerns what the owner or operator supplies during rental use, not simply whether an air conditioning system appears in a listing.

The ordinance text attached to the October 14 council packet carries the same cooling requirement into the city’s adoption of the International Property Maintenance Code, 2024 Edition. For questions about how it applies to a particular building, bring the property details to the Building and Safety Division.

Say a buyer considers an older home that has air conditioning and plans to rent it out. The presence of a system alone does not establish whether it can keep all habitable rooms at a maximum of 80 degrees Fahrenheit. The existing home falls within the Property Maintenance Code, and rental use brings an express obligation for the owner or operator to supply air conditioning at all times. The scenario turns on equipment capability throughout the habitable rooms, rather than a particular thermostat setting.

Did the October council item create a new cooling rule?

The October item was a proposed cleanup amendment, and staff said it did not change substantive requirements.

Ordinance No. 894, adopted November 12, 2025, adopted the 2025 California Building and Fire Codes with local amendments and findings. That code cycle became effective January 1, 2026.

Item 5.C was on the October 14, 2026 council agenda for first reading. It proposed correcting minor numbering errors and clarifying sewer connection language. Staff reported no fiscal impact and said the changes preserved the intent and substantive requirements of the previously adopted codes.

The outcome and any second reading were not confirmed. Don’t treat the agenda entry as proof of adoption. Also, the online municipal code still displays earlier editions, so a property question may require checking both the codified language and the city’s ordinance documents.

Do new homes have the same cooling standard?

New dwelling units have a matching requirement for air conditioning capable of keeping all habitable rooms at no more than 80 degrees Fahrenheit.

The city’s Residential Code amendments in section 8.18.020 state that requirement for every dwelling unit. It appears as R303.11 in the codified 2022 text and as R325.10 in the 2025 ordinance text.

The section number changes; the temperature standard remains the same.

Say a buyer considers an existing home to use as a rental. The buyer would check the cooling equipment against the Property Maintenance Code’s 80-degree standard and review the separate obligation to supply air conditioning at all times during rental use. If the buyer also plans a taller fence or a roof project, those plans would raise separate permit and roofing questions. The proposed October cleanup would not, according to staff, change those substantive requirements if adopted.

How do the fence and foundation rules affect a project?

The fence permit exemption stops at 3 feet, while residential foundation requirements depend on the lot and road elevations.

The exemption covers fences and walls not over 3 feet. A taller fence or wall falls outside that exemption, so ask Building and Safety whether a permit is needed. If a property has prior work without clear permit records, the guide to unpermitted work disclosures can help frame the document review.

For residential structures on level lots, the top of the exterior foundation must be at least 18 inches above the top of the curb or the crown of the street immediately in front of the lot. Where a lot drains toward the road or water can be impounded behind it, the finished floor must be at least 18 inches above the adjacent road’s crown.

The Chief Building Official may waive or modify that requirement for an equivalent flood protection method from a registered civil engineer, or where unique site characteristics make it unnecessary.

What should you check before roofing or new construction?

Check the Class A requirement for new roofs and the public sewer requirement for new buildings with plumbing.

The 2025 ordinance text requires all new roof construction to use Class A roof assemblies tested under ASTM E108 or UL 790. Roofs on additions and alterations may use the original building’s roofing material unless the Chief Building Official requires other materials. That distinction makes the project’s scope important.

Under Chapter 8.50, section 8.50.030, buildings and structures with plumbing constructed on or after the chapter’s effective date must connect to an available public sewer before a temporary or final certificate of occupancy is issued.

Utility payment receipts or approved permits verifying the connection go to the Building and Safety Division before a building permit is issued. This is the language the October proposal sought to clarify.

The short version

Cathedral City’s cooling rule applies to existing homes and rentals, with a matching standard for new dwellings.

As a buyer, check the equipment’s capability and review records for planned or completed work. As a seller, use the California seller disclosure guide to organize property information. The sources do not identify a sale-triggered requirement to install or certify air conditioning. Sellers can review the smoke, carbon monoxide and water heater guide for the separate state items handled at sale.

As a landlord, check the obligation to supply cooling at all times. Ask the Building and Safety Division about the specific property and any planned work.

Curious what your home is worth today? Try the home value tool.

Common questions

Does Cathedral City's air conditioning rule cover existing homes?

Yes. The city's Property Maintenance Code governs existing buildings and requires dwellings to have air conditioning capable of maintaining a maximum temperature of 80 degrees Fahrenheit in all habitable rooms.

What must a Cathedral City rental owner supply?

An owner or operator who rents, leases or lets dwelling units or sleeping units must supply air conditioning at all times, capable of maintaining a maximum temperature of 80 degrees Fahrenheit in all habitable rooms.

Did the October 14, 2026 amendment change the air conditioning requirement?

The amendment was on the October 14, 2026 agenda for first reading. Staff said it corrected numbering and clarified sewer connection language without changing substantive requirements. Adoption was not confirmed.

Which fences qualify for the building permit exemption?

The Residential Code exemption covers fences and walls not over 3 feet.

Request the Cathedral City File

Curated insights, local updates and the guides the Insider desk can share with you.

Private request. No automatic email is sent.