If you’re buying a Rowland Heights home with space for an RV, boat or trailer, check where it can actually sit. Front yard parking is allowed if your lot is inside the Rowland Heights CSD boundary and in the listed zones, but setback, access and safety rules limit that space.
This is general information and not legal advice.
The rules are in Los Angeles County Code Section 22.366.090 and took effect June 20, 2024.
Who sets the rules in Rowland Heights?
Los Angeles County sets these rules because Rowland Heights is unincorporated and has no city government. LA County Planning is the agency to contact about your property’s zone and whether it falls inside the Community Standards District, or CSD.
Start with Section 22.366.090. Its boundary appears in Figure 22.366.090-A. A Rowland Heights address alone doesn’t establish that every standard below applies.
The East San Gabriel Valley Area Plan took effect June 20, 2024, covering 24 unincorporated communities, including Rowland Heights. The Rowland Heights Community Plan was adopted in 1981. For the parking and yard standards discussed here, use the current code section.
What counts as an RV?
The definition includes boats and property-carrying trailers as well as vehicles used for camping. That matters if you’re looking at a driveway and thinking only a motor home would trigger the rule.
Campers, camp trailers, travel trailers, motor homes and trailer coaches are included. So are other watercraft, snowmobiles and off-road vehicles that cannot legally be driven on public streets.
A trailer used to carry or tow animals, boats, off-road vehicles, racecars or similar property also counts. An RV on a trailer counts as one RV.
There is a specific exclusion: a pickup truck used for transportation with an attached camper shell is not an RV under this definition. Check the actual vehicle against the definition before deciding which parking standards apply.
Where can an RV sit at the front of the lot?
In Zones A-1, A-2, R-1, R-2, R-3, R-4, R-A and RPD, an RV shall stay outside the five-foot setback, and any portion exceeding 36 inches in height shall stay outside the 10-foot setback unless a modification is approved.
Both distances are measured from the front lot line or corner side lot line. The rule refers to lot lines, so a parking space that looks deep enough still needs checking against those boundaries.
The remaining conditions also matter:
- No more than one RV shall be parked in the front yard, corner side yard, or area between the corner side yard and rear lot line.
- Parking shall not prevent access to required covered parking on the same lot.
- The premises shall be owned or occupied by the vehicle’s owner.
- A disabled or otherwise nonfunctional RV shall not be parked in the front yard or corner side yard.
- Parking shall maintain unobstructed sightlines for pedestrians and motorists using the public right-of-way.
- Parking shall not constitute a health or safety hazard.
For a buyer, garage access deserves a separate look. Having room for the RV doesn’t answer whether required covered parking remains accessible.
Say a buyer owns a travel trailer and tours a home with a driveway that looks roomy enough to store it. Before relying on that space, the buyer confirms with LA County Planning that the lot is inside the CSD boundary and in a listed zone, then checks the lot lines against the trailer’s proposed position. If that position blocks access to required covered parking, fitting the trailer within the setbacks would not settle the question. The buyer would need a location that also preserves that access and unobstructed sightlines.
Can you ask for an exception to the 10-foot line?
An owner may file a yard modification application to request RV parking or storage within 10 feet of the front or corner side lot line. Under no circumstances shall an RV be parked closer than five feet.
The application falls under Chapter 22.196. It must show that topographic features or other conditions make the 10-foot requirement an unnecessary hardship, an unreasonable regulation, or obviously impractical to meet.
Approval is discretionary. The Review Authority may approve the location if it will not compromise pedestrian or motorist sightlines or other applicable safety standards.
Don’t treat the application option as permission already granted. If a purchase depends on using that strip between five and 10 feet, ask Planning about the proposed location and any existing approval before relying on it.
How much of the front yard must stay landscaped?
In Zones A-1, A-2, R-1 and R-A, at least half of the required front yard area shall contain landscaping. The code identifies drought-tolerant vegetation, grass, shrubs, trees and similar plant materials.
Paved or all-gravel surfaces may not count toward the required landscaped area.
This creates a separate question from RV setbacks. A paved area might offer physical room for a trailer while leaving too little qualifying landscaping. Measure and review both requirements; satisfying one doesn’t establish compliance with the other.
If you’re selling a home with a paved-over front yard, ask Planning how the landscaping standard applies before listing. Keep the question specific to the required front yard area and the property’s zone.
What do the upkeep and trash screening rules require?
Properties shall be neatly maintained, and trash containers or dumpsters stored in front or side yards shall be screened from specified views.
The community-wide upkeep provision says yards shall be free of debris, trash, lumber, overgrown or dead vegetation, broken or discarded furniture, and household equipment such as refrigerators, stoves and freezers.
Screening must address views from streets, walkways and adjacent residences. Moving a container away from the front door doesn’t by itself answer that requirement.
These provisions are separate from whether an RV fits. When reviewing a property, look at the storage areas and yard condition alongside the parking layout.
What should you check before buying or selling?
Confirm the CSD boundary, zone, lot lines and proposed parking position with LA County Planning before relying on a home’s apparent RV space.
Bring questions tied to the property: where the vehicle would sit, its height near the setback, whether covered parking remains accessible, and how much of the required front yard contains qualifying landscaping. If an owner relies on a modification, ask about that approval.
Planning also makes a monthly report available by request listing CSD permit and site plan applications, with their type, brief description and address.
For sellers, a paved front yard or RV close to the front lot line is something to ask about before listing. The California seller disclosure guide and guide to unpermitted work provide separate transaction reading; neither determines compliance with this code. For a comparison with another community’s review framework, see Arcadia architectural review, keeping this property’s County standards as the reference.
The short version
You can park an RV at a qualifying Rowland Heights home only within the applicable location, access and safety limits. Boats and trailers count too.
Confirm the boundary and zone first. Then check the lot lines, vehicle position, garage access and landscaping. A large paved front yard doesn’t settle those questions, and a possible modification isn’t an approval.
For a starting point on your property’s value, use the home value tool.
Common questions
Can you park an RV in a Rowland Heights front yard?
In the listed zones inside the Rowland Heights CSD boundary, front yard RV parking is allowed subject to setback, vehicle count, access and safety rules. No RV shall be within five feet of the front lot line, and no portion exceeding 36 inches in height shall be within 10 feet unless a yard modification is approved.
Do boats and trailers count as recreational vehicles?
Yes. The definition includes boats, other watercraft and trailers used to carry or tow property. An RV on a trailer counts as one RV.
Can you get permission to park closer than 10 feet?
An owner may apply for a yard modification based on topographic features or other qualifying conditions. Approval is discretionary, and an RV shall never be parked closer than five feet.
Does gravel count toward the required front yard landscaping?
No. In Zones A-1, A-2, R-1 and R-A, at least half of the required front yard area shall contain landscaping. Paved or all-gravel surfaces may not count toward that area.


