Buying a La Cañada Flintridge home still on septic can trigger a required sewer connection. The answer depends on sewer access at the property’s boundary and when the sewer line’s notice of completion was recorded.
Check those facts before planning septic repairs or counting on connection assistance. The city’s grant has separate eligibility and approval conditions.
This guide is educational information, not legal advice.
Does buying the home mean you have to connect?
It can. Section 9.16.050 of the city’s Municipal Code applies to a lot or parcel with access at its property line to a sewer line within the right-of-way, whether publicly or privately owned.
The parcel must connect at the earlier of these two events:
- A qualifying transfer of title occurring at least six months after the sewer line’s notice of completion was recorded.
- Five years after that notice of completion was recorded.
A transfer includes a sale for any monetary amount or a trade for other property. Transfers resulting from foreclosure, an owner’s death, dissolution of marriage, or a donation or gift from the record owner do not count as the transfer trigger.
Not every sale triggers connection. The property line access condition and recording timeline matter. Separately, the five year requirement applies regardless of a sale. A buyer therefore needs to establish whether connection is already required or whether the planned purchase would trigger it.
How do you confirm what serves the property?
Ask the seller and review the disclosure documents to establish whether the home uses septic or is connected to sewer. Then ask Public Works two specific questions:
- Does this parcel have access at its property line to a sewer line within the right-of-way?
- When was the notice of completion for that street’s sewer line recorded?
The city’s code and grant materials do not answer either question for a given parcel. The code defines the Director as the director of public works. Ask Public Works how the answers affect the parcel’s connection requirement, and ask the city whether it is in a sewer improvement district.
The California seller disclosure guide can help organize your disclosure review.
The city’s CEQA filings for Area 2 in 2001 and Areas 3A, 3B, 4 and 5 in 2003 describe financing and construction of sewer collection systems. They provide historical background, but do not establish current sewer access or recording dates for individual properties.
Can you repair the septic system instead?
Section 9.16.040 limits that option where sewer access exists at the property line.
The city will not issue a permit to install, enlarge, repair or replace a septic system on a parcel with access at its property line to a sewer line within the right-of-way. The rule covers publicly and privately owned sewer lines. It does not bar permits required for ordinary septic maintenance.
For a buyer planning septic repairs, this means the proposed work may not be available as a permitted option. Confirm sewer access and ask the city whether the planned work falls under ordinary maintenance or the prohibited permit categories before arranging it.
For a separate location, see a septic guide for another county. Keep this property’s review tied to La Cañada Flintridge’s rules.
Who is the sewer connection grant for?
The Sewer Connection Grant serves eligible homeowners of owner-occupied single-family detached dwellings, subject to income, property and other conditions.
The application describes assistance for lower and moderate-income households within a sewer improvement district that use septic and are required to connect. Section 9.16.050 supplies a connection requirement that may apply to a qualifying sale or the passage of five years. Being required to connect does not itself establish grant eligibility.
The applicant must own the eligible property. The form asks whether the applicant is a permanent full-time resident and how long they have owned it.
Household income may not exceed the CDBG Household Income Limits. Properties must comply with the city’s Building Codes, Zoning Ordinance, and Residential Property Standards.
The grant is Program 11 of the city’s 2021 to 2029 Housing Element. Buyers should check eligibility after considering their circumstances. As described, landlords and investors should not count on this owner-occupied homeowner program.
How much assistance can you count on?
The maximum grant is $12,000 per household. Funding comes from the city’s General Fund, is limited, and is available on a first-come, first-served basis. An award is not guaranteed, and applicants are eligible for only one grant.
Review the city’s home repair assistance page and the August 2026 application instructions. The Planning Applications & Forms page provides application materials and the income guidelines bulletin.
Eligible work may include plumbing retrofit and hardscape construction associated with sewer connection, plus proper abandonment of the existing septic tank system.
Costs beyond the grant received remain the applicant’s responsibility. Check the proposed work’s costs separately and budget for amounts that assistance will not cover.
When can you contract for work or start it?
If you intend to seek the grant, do not contract for work early. Work must not begin until all permits and a city Proceed Order have been issued.
Previously contracted or commenced work, materials purchased, and continuation of work already underway are not eligible for reimbursement. Account for these restrictions if you plan to apply after buying and living in the home.
The homeowner obtains bids and contracts only with contractors licensed in good standing with the California Contractors State License Board. Contractors must carry general liability and workers’ compensation insurance and obtain a city business license.
Disbursed funds are payable to both owner and contractor for work performed. Applications go through ConnectLCF. Community Development handles the program, and the application lists 818-790-8881 for questions.
What should a seller prepare before listing?
Before listing, find out whether the parcel has sewer access at its property line and when the sewer line’s notice of completion was recorded. A sale may trigger the connection requirement, or the five year deadline may already have passed.
Establish the home’s current system and gather information for the disclosure review. Ask Public Works about unresolved connection questions before describing the property’s obligations to buyers.
Keep grant discussions conditional. A connection requirement does not promise a buyer assistance, and eligibility and funding still need review.
A pre-listing inspection may help with preparation. For questions about earlier work and documentation, read the guide to disclosing unpermitted work.
The short version
A qualifying sale can trigger required connection where sewer access exists at the property line. Confirm access and the recorded notice of completion date with Public Works to understand the six month transfer rule and five year deadline.
Grant assistance has separate conditions. The maximum is $12,000 per household, eligibility is restricted, and funds are limited. Check approval requirements before contracting, purchasing materials or starting work, and budget beyond any award.
Curious what your home is worth today? Try the home value tool.
Common questions
Does buying a home on septic trigger a sewer connection?
It can. Section 9.16.050 requires connection where a parcel has sewer access at its property line, at the earlier of a qualifying title transfer at least six months after the sewer line's notice of completion was recorded or five years after that recording. Sales and trades count. Transfers by foreclosure, death, dissolution of marriage, or gift from the record owner do not trigger the transfer rule.
How much is the city's Sewer Connection Grant?
The maximum is $12,000 per household. Funding is limited and available on a first-come, first-served basis, so it may not be available for every applicant.
Will a buyer qualify for the grant?
Do not assume eligibility. The program serves eligible homeowners of owner-occupied single-family detached dwellings and has income, property compliance, and other conditions.
Can the grant reimburse work already started?
Previously contracted or commenced work, materials purchased, and continuation of work already underway are not eligible for reimbursement.


